Articles

7 Makanan Terbaik Untuk Body Building

 

Seperti yang kita ketahui, semua sayur dan buah merupakan makanan yang baik untuk kesihatan kita, tetapi pernahkan anda mengetahui pelbagai makanan yang baik untuk para bina badan dalam meningkatkan kekuatan fizikalnya sebagai body building. Jika anda belum mengetahui, jom baca di bawah apa yang baik untuk dimakan oleh ahli bina badan

Berikut ini adalah 10 makanan yang baik untuk body building :

1. Sawi

Pernahkah anda mendengar, makanan yang baik untuk ahli bina badan adalah sawi. Sawi tersebut mengandungi pelbagai manfaat bagi kesihatan. Bermacam-macam kandungan iaitu vitamin A dan vitamin E yang ternyata baik untuk menjaga kesihatan tulang serta dapat meningkatkan pengaliran darah dengan baik dan optimal. Dengan itu, sawi boleh dikatakan sebagai salah satu makanan yang baik untuk ahli bina badan.

 

1. Chocolate Dark

Coklat merupakan salah satu makanan terbaik untuk ahli bina badan. Jika di makan sekali dalam seminggu, maka dapat mengurangi peradangan pada otot, serta juga dapat meningkatkan  kekuatan fizikal dan mental para ahli bina badan. Dengan itu dapat juga kita katakan makanan ini sangatlah baik untuk ahli bina badan.

3. Buah Nenas

Saat anda ingin meningkatkan kekuatan dan pertumbuhan otot, anda boleh makan potongan nenas segar. Kerana nenas sangat sesuai untuk ahli bina badan. Selain dapat membantu meningkatkan pertumbuhan otot, ternyata buah nanas ini juga dapat membantu menyediakan bahan bakar tubuh dan tenaga. Untuk latihan yang berkualiti.

4. Ikan Salmon

Ikan salmon memiliki pelbagai kandungan yang baik, salah satunya memiliki sifat anti-inflamasi. Di mana sifat anti-inflamasi inilah yang dapat membuat menjadi salah satu makanan sempurna ketika selesai melakukan latihan.

5. Yogurt

Minuman yogurt merupakan salah satu makanan lembut dan lezat untuk ahli bina badan, yogurt juga berasal daripada susu, sedangkan susu itu juga baik untuk kesihatan tubuh dan tulang. Jadi, yogurt juga merupakan salah satu makanan yang baik untuk ahli bina badan.

6. Tauhu

Tauhu atau tofu merupakan salah satu jenis makanan terbaik bagi para ahli bina badan, dimana tauhu mengandung semua nutrisi yang diperlukan dan nutrisinya dan kebaikannya sama seperti daging.

7. Daging Kambing

Daging kambing sangat baik untuk ahli bina badan, kerana daging kambing akan membangun tisu otot. Daging kambing sendiri mengandung amino asid dan arginin yang tinggi. Ia baik untuk Recovery muscle pain dengan cepat. Ia juga membantu mengurangkan lemak di perut serta mempertahankan kekuatan otot.

Semoga apa yang dikongsikan ini berguna untuk anda, dan jangan lupa untuk mencuba makanan ini di rumah. Terima kasih

No products found
To Top